Kasteeldomein Baudries krijgt bescherming dankzij uitzonderlijke tuinen

Op 4 december 2023

Vlaams minister van Onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) start de beschermingsprocedure van het kasteeldomein Baudries in de Gaverse deelgemeente Dikkelvenne. Het kasteeldomein wordt voorlopig als cultuurhistorisch landschap erkend. Het park rond het kasteel is een kunstwerk van de landschapsarchitecten Henri en Achille Duchêne

Vader en zoon Duchêne realiseerden heel wat tuinen en parken in de periode tussen 1875 en 1935. Hun oeuvre is omvangrijk en internationaal belangrijk, maar er is niet veel goed bewaard gebleven. Onderzoekers van het agentschap Onroerend Erfgoed brachten het oeuvre van Henri en Achille Duchêne in Vlaanderen in kaart en zorgen nu voor de bescherming van de meest representatieve en gave voorbeelden. Zo werden al kasteeldomeinen van hun hand in Herzele en Oostkamp beschermd.

“Uitzonderlijk geheel”

De parkaanleg van het kasteeldomein Baudries is representatief voor het internationaal gereputeerde oeuvre van de equipe Duchêne, waarvan het cliënteel bijna uitsluitend tot de hoge adellijke kringen behoorde. “Van de 42 bekende projecten in België van Henri en Achille Duchêne liggen er zestien in Vlaanderen, waarvan maar enkele gaaf bewaard zijn. En dat is het geval voor het kasteeldomein Baudries”, zegt minister Diependaele. “De aanleg van het park rond het kasteel is een opmerkelijke mengvorm van geometrische en landschappelijke stijl. Het park kwam er op vraag van de grafelijke familie de Marchant et d'Ansembourg en de Spangen d'Uyternesse. Het bijna gelijktijdig verbouwde achttiende-eeuwse landhuis naar ontwerp van de Belgische architect Octave Flanneau, bekend van zijn realisaties aan koninklijke domeinen en paleizen in Brussel, heeft dezelfde ontwerpstijl. Samen vormen ze een uitzonderlijk geheel dat zo waardevol is dat ik met plezier de bescherming voor deze mooie plek opstart.”

Bijzondere vegetatie

Het kasteel en het park ademen een prominente beaux-artsstijl uit, waarin klassieke begrippen als rede, orde, grootsheid, helderheid en evenwicht centraal staan. Dit schoonheidsideaal, opflakkerend vanaf de late negentiende eeuw, berust op een permanente zoektocht naar artistieke evenwichten in een periode waarin kunst, vakmanschap en wetenschap tot ontplooiing komen. Ondanks de sterke cultuurgerichte aanleg van het park bezit het kasteeldomein Baudries zeldzame vegetaties, die verwijzen naar een langdurige bebossing. De bosbestanden bewaren een bijzondere oud-bosvegetatie, kenmerkend voor beukenbos, eiken-haagbeukenbos, essenbronbos en beekbegeleidend vogelkers-essenbos en essen-olmenbos.

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur van Gavere een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen de negen maanden beslist Diependaele over een definitieve bescherming.

Bron: Het Nieuwsblad - Paul Darragas

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is