Minister Diependaele zet licht op groen voor restauratie Prinsenmolen in Gavere

Op 12 januari 2022, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed

“De restauratie van de Prinsenmolen in Gavere kan verder gaan”, zegt minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. De Vlaamse overheid kent voor dit project een premie van 123.392,13 euro toe.”

Er werden al enkele dringende dakwerken uitgevoerd aan de molen. Dankzij de toekenning van deze premie kunnen deze werken afgewerkt worden. Ook de werken in de kop van de molen worden nu voltooid. Een gevlucht (samenstel van wieken en bovenas) wordt geplaatst en de zwepen en het kruissysteem worden opgeknapt. De molen momenteel als woning en architectenbureau gebruikt wordt.

Al in 1570 stond op dezelfde plaats een staakmolen, in het bezit van de Graaf Van Egmont, prins van het Land van Gavere. In 1806 werd de molen herbouwd als een ronde stenen bergmolen en tot in 1953 werd er gemalen. Sinds 1954 is de windmolen beschermd als monument. Sinds 1982 maakt de molen ook deel uit van het beschermde dorpsgezicht Baaigem.

Vlaamse Veerkracht

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet zijn steentje hiertoe bijdragen.

Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is