Scouts moeten tientallen nieuwe leden weigeren

Op 3 december 2016, over deze onderwerpen: Gezin en jeugd, Sport & vrije tijd

De scouts in Asper en Dikkelvenne zijn zo populair dat ze een inschrijvingsstop en wachtlijsten hebben ingevoerd. Er staan twintig wachtenden op de wachtlijst bij Scouts en Gidsen Nele Asper en 60 op de wachtlijst bij Scouts De Vleermuis in Dikkelvenne.

“Het maximum aantal kinderen bij de Kapoenen (6 tot 8 jaar) is bereikt”, bevestigt de leiding van Scouts en Gidsen Nele Asper. “We vinden het fijn om te zien dat zoveel kinderen deel willen nemen aan onze activiteiten maar dat we met zoveel leden zijn, namelijk 200, heeft ook een keerzijde. We zagen ons genoodzaakt om bij de Kapoenen een ledenstop in te voeren. Hiermee willen wij een vlotte maar vooral veilige werking garanderen voor de leden. Trouwens voor de verzekering is er per 10 kinderen minstens 1 persoon nodig die de leiding garandeert. Momenteel hebben we voor de Kapoenen zeven personen in de leiding.”

“Wij hebben ook beslist om geen reclame meer te maken voor onze scoutsvereniging op de dichtsbijzijnde scholen. Kapoenen die zich niet hebben kunnen inschrijven, blijven op de wachtlijst staan. We geven voorrang aan tweedejaars Kapoenen, broers en zussen van ingeschreven leden en kinderen uit Asper, Gavere, Vurste, Baaigem en Semmerzake.”

De leiding van Scouts De Vleermuis heeft zelfs een stop ingevoerd op de wachtlijst voor de kleinsten, de Bevers. “Verder inschrijven op een wachtlijst doen we ook niet meer want dat leidt tot valse hoop en grote teleurstelling. De laatste jaren is het ledenaantal sterk gestegen, zonder dat wij daar echt een verklaring voor hebben. We beslisten ook om maar vijf kinderen per leeftijd meer op de wachtlijst toe te laten. We moeten realistisch blijven! We willen er ook op toezien dat er een goed contact is tussen de kinderen en de leiding. Het moet voor iedereen aangenaam blijven.”

De leiding van Scouts Asper is wel vragende partij voor meer of grotere lokalen in Asper. “Maar daar kregen we nog geen oplossingen voor aangereikt door het gemeentebestuur van Gavere. We kregen wel wat extra ruimte op het ongebruikte terrein achteraan het voetbalcomplex van KFC Gavere-Asper aan de Vlienderweg. De gemeente plaatste er een grote container als stockageruimte voor onze jeugdbeweging. Toch blijkt dat nog onvoldoende want daar zijn geen extra lokalen bij voorzien.”

Oppositieraadslid Nadine De Stercke (Gavere Durft/N-VA) merkte op de laatste gemeenteraad nog op dat het goed nieuws is dat de jeugdbewegingen zo goed draaien. “Helaas is er ook een keerzijde aan”, stelde het raadslid. “Heeft de gemeente een zicht op hoeveel jongeren daardoor niet naar een jeugdbeweging kunnen?”, vroeg ze zich af. Jeugdschepen Gilles Van Hende (Open VLD-VOG) repliceerde hierop: “Op dit moment zijn daar nog geen cijfers over bekend. Mijn persoonlijke mening is dat we eens moeten nadenken over extra investeringen in beide jeugdbewegingen.”

Bron: Het Nieuwsblad - Pierre Penninck

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is