Sociale woningbouw: gemeenten doen het goed

Op 14 januari 2017, over deze onderwerpen: Sociaal beleid en welzijn

Uit het laatste voortgangsrapport blijkt dat 272 Vlaamse gemeenten voldoende inspanningen leveren voor de realisatie van het 'bindend sociaal objectief'. Daarmee houdt de Vlaamse overheid de bouw van sociale woningen nauwlettend in de gaten. Brakel, Destelbergen, Horebeke en Maarkedal schieten tekort en worden op het matje geroepen.

Zottegem scoort net als 205 andere gemeenten het maximum in het voortgangsrapport van de Vlaamse overheid. Burgemeester Jenne De Potter (CD&V) en schepen van Sociale Zaken Kurt De Loor (SP.A) reageren tevreden.

“Als stadsbestuur hebben wij altijd ingezet op betaalbaar wonen”, klinkt het. “Daarom werken wij nauw en intensief samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen. Zo willen wij iedereen een betaalbare woning bezorgen. De noden zijn hoog en de wachtlijsten lang. We zullen daarom zeker onze verplichtingen nakomen.”

Volgens het bindend sociaal objectief moet Zottegem tegen 2025 198 extra huurwoningen hebben ten opzichte van de nulmeting eind 2008. Eind december 2016 waren er daarvan al 147 gerealiseerd. Op basis van geplande werken - onder meer in de RUP Lelie zijn nog 241 extra woningen gepland - zal de stad ruimschoots haar verplichting halen.

Plan van aanpak

De gemeente Gavere zit samen met Lochristi, Oosterzele en Zwalm in de categorie 2a. De gemeente moest daarom via een plan van aanpak aantonen dat er voldoende inspanningen geleverd worden. “Gavere hoeft zich geen zorgen te maken en zit op koers om zijn 'bindend sociaal objectief' te realiseren”, zegt Ankie D'Hollander, gemeenteraadslid en politiek medewerker van Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen (N-VA).

Karel Hubau (Gavere Durft) sluit zich aan bij die stelling, maar maakt wel een kanttekening. “Eind 2012 zat de gemeente al op koers om het sociaal objectief te realiseren”, zegt het oppositieraadslid. “Maar lang niet alle potentiële alternatieven werden aangewend, aangezien er nog zowat vijftig hectare woonuitbreidingsgebied (WUG) gebruikt kan worden voor sociale woningbouw. De huidige meerderheid heeft in de periode 2013-2014 evenwel geen analyse ontwikkeld om na te gaan welk WUG het best in aanmerking kwam.”

Dichtbevolkt

“Het bestuur is daarom op de kar gesprongen van een verkavelaar die in Asper twaalf hectare wil bebouwen waarvan slechts een klein percentage onder sociale woningbouw valt. Het meest dichtbevolkte dorp Asper met 760 inwoners per vierkante kilometer gaat zo vlot boven de 800 inwoners per vierkante kilometer. Groot-Gavere telt gemiddeld slechts 400 inwoners per vierkante kilometer.” De 36 slecht scorende gemeenten, waaronder Brakel, Destelbergen, Horebeke en Maarkedal, zullen in het kabinet van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) op hun plichten gewezen worden.

Bron: Het Nieuwsblad - Johan Van Bever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is